Základní informace o víně
Česká republika byla známá v poslední době především pro své kvalitní pivo. Po pádu komunismu se tento jednostranný pohled rychle změnil a vinařství se i v ČR se těší velkému zájmu nejen u domácích ctitelů, ale stále více i v zahraničí. Na území dnešní ČR se víno pěstuje již odedávna. První dochované zmínky pocházejí z doby říše Římské z roku 91 AD. Víno v České republice pochází ze dvou vinařských oblastí: vinařské oblasti Morava cca (95% vinic) a vinařské oblasti Čechy cca (5% vinic). Moravská a česká vína jsou vyhledávána znalci vín
kvůli své originalitě, typické ovocitosti a zajímavé kořenitosti z vyzrálých, avšak nepřezrálých hroznů. Pěstují se více vína bílá, ale v poslední době do popředí vystupují i vynikající vína červená. Geologický podklad je v českých a moravských oblastech velmi pestrý a tím přispívá k pestrosti a rozmanitosti vín. Vinice bývaly a mnohde ještě jsou soustředěny hlavně v nejteplejších místech s nízkou nadmořskou výškou a v Čechách zejména v povodí řek. V ČR se pěstuje mnoho odrůd vinné révy, tak si každý může najít svá oblíbená vína.